Chemický proces pyrolýza, farba zŕn sa mení na hnedú a tvorí sa typická chuť a vôňa. Kávové zrnká naberajú na objeme až o 40%.
Pre väčšinu z nás je káva príjemným rituálom na úvod dňa. Naviac nás zásobí hormónom "šťastia" – serofínom, ktorého produkcia je závislá od svetla, ktorého najmä v zimnom období, keď vstávame za tmy, nie je práve veľa. Káva poskytne každému to, čo potrebuje – potešenie, pôžitok či povzbudenie.
Káva je jedna z vecí, ktorá nás spája. Pije sa vo všetkých končinách sveta pri rôznych príležitostiach. V zime, v lete,
na jar i na jeseň...
Šálka kávy v nás evokuje pohodu, relaxáciu. Už jej aróma navodzuje príjemné pocity, sprevádzajúce posedenie s priateľmi,
oddych, prestávku v práci, osvieženie po náročnom dni, vzpruhu. Chutí väčšine populácie na svete. Nemá žiadne kalórie,
ak ju samozrejme nepijete so smotanou a mliekom. Obsahuje kofeín, čo je látka bez chuti a vône, ale zato silne návyková.
Medicína odhalila jej povzbudzujúci vplyv na náš organizmus, pričom tu platí staré zlaté pravidlo "všetko s mierou".
Všeobecne medzi odbornou verejnosťou platí názor, že káva arabika je kvalitnejšia ako robusta. Pestovanie arabiky je náročnejšie, rastie v nadmorskej výške 900 – 2000m.n.m., vyžaduje veľa tepla a vlahy, žiadne mrazy. Robusta rastie v nadmorskej výške 200 – 600m.n.m., je odolnejšia voči škodcom a chorobám. Robusta dosahuje vyššie výnosy, ale jej zrná sú v porovnaní s arabikou menšie. Dokáže zhutniť nápoj, no vyznačuje sa vyššou trpkosťou a tiež vyšším obsahom kofeínu.
Popri pestovaní, zbere a spracovaní má veľký význam pre kvalitu kávy jej mletie. V gastronómii využívame profesionálne elektrické, motorom poháňané mlynčeky. Káva z kávovaru a prekvapkávaná káva si vyžaduje hrubšie zomletú kávu než prístroj na prípravu espressa. Dokonale zomletá káva na prípravu espressa je jemnejšia ako piesok.
Ako má chutiť dobrá káva? Niektoré značky sa vyznačujú výraznejšou kyslosťou, iné horkosťou, niektoré sú jemnejšie, niektoré
výraznejšie. Každý uprednostňuje iné parametre. Rozhodne však platí, že kvalitná káva by mala byť vyvážená, výraznej chuti.
Mnohí sa mylne domnievajú, že výrazná chuť sa rovná silná káva. „Silu“ káve dodáva kofeín, ktorý má len veľmi slabú, nevýraznú chuť.
Naviac kofeín je látka, ktorá sa vo vode rozpína. Zjednodušene povedané: čím viac vody, tým viac kofeínu a tým silnejšia káva.
Kvalita kávy závisí aj od spôsobu jej prípravy. Ak už máme kvalitnú kávu, nemenej dôležitý je spôsob prípravy tohto nápoja. K tomu
potrebujeme: kvalitný profesionálny kávovar, kávový mlynček, zmäkčovač vody na zabezpečenie kvality vody a ochranu kávovaru pred
zanesením od minerálov, hrubostenný porcelán, aby čo najdlhšie udržal potrebnú teplotu nápoja. Všetky tieto prvky musia do seba
zapadať, lebo dobrá káva nie je vôbec jednoduchá záležitosť.
Nemáte účet?
Ešte nemáte u nás účet? Zaregistrujte sa a využívajte výhody nákupu pre registrovaných úžívateľov.
Zaregistrovať
Máte účet? Prihláste sa
Ak už máte u nás účet, prihláste sa svojimi údajmi a využívajte všetky výhody pre registrovaných užívateľov.
Prihlásiť
Ak ste zabudli svoje prihlasovacie heslo, zadajte Váš registračný e-mail a bude Vám vygenerované nové heslo.
Späť na prihlásenie
Produkt bol pridaný do košíka.
pokračovať v nákupe