Niečo o káve

Zaujímavosti o káve:

  • r. 1645 - prvý obchod s kávou v Taliansku
  • r. 1684 - prvá kaviareň vo Viedni – Modrá Fľaša
  • r. 1900 - Brazília najväčší producent
  • Na svete je zhruba 90 druhov káv, ale delia sa na dve hlavné skupiny: Arabika a Robusta
  • Svetová produkcia cca 9 miliónov ton

Pestovanie a podmienky:

  • Pestovanie – tropické oblasti
  • 15 až 20 stupňov
  • Nadmorská výška od 200 do 1900 m.n.m.

Arabika versus Robusta

Arabika

  • vysoký ker - až 3,5m
  • pestovanie vo vyššej nadmorskej výške - 600 až 1900 m.n.m.
  • zberá sa dva až trikrát ročne
  • zber prevažne ručný
  • káva s výraznou, ale variabilnou chuťou
  • menej horká viac kyselkavá
  • jemnejšia
  • zrno oválny tvar

Robusta

  • veľmi vysoký ker - až 15m
  • pestovanie v nižšej nadmorskej výške 200 až 800 m.n.m.
  • zrná sú menšie a horšej kvality
  • strojový zber
  • viac horká
  • hrubšia
  • zrná robusty obsahujú 3x viac kofeínu ako u arabiky
  • zrno okrúhly tvar

Metódy zberu:

Ručný zber

  • Vysoká kvalita
  • Pomalá metóda
  • Drahá

Strojový zber

  • Úplný zber – zrelé, nezrelé, zhnité plody
  • Rýchla metóda
  • Lacná

Druh spracovania:

  • Suchý spôsob – sušenie na slnku
  • Mokrý spôsob – kontajner s vodou


Praženie:

Chemický proces pyrolýza, farba zŕn sa mení na hnedú a tvorí sa typická chuť a vôňa. Kávové zrnká naberajú na objeme až o 40%.

Pre väčšinu z nás je káva príjemným rituálom na úvod dňa. Naviac nás zásobí hormónom "šťastia" – serofínom, ktorého produkcia je závislá od svetla, ktorého najmä v zimnom období, keď vstávame za tmy, nie je práve veľa. Káva poskytne každému to, čo potrebuje – potešenie, pôžitok či povzbudenie.

Káva je jedna z vecí, ktorá nás spája. Pije sa vo všetkých končinách sveta pri rôznych príležitostiach. V zime, v lete, na jar i na jeseň...
Šálka kávy v nás evokuje pohodu, relaxáciu. Už jej aróma navodzuje príjemné pocity, sprevádzajúce posedenie s priateľmi, oddych, prestávku v práci, osvieženie po náročnom dni, vzpruhu. Chutí väčšine populácie na svete. Nemá žiadne kalórie, ak ju samozrejme nepijete so smotanou a mliekom. Obsahuje kofeín, čo je látka bez chuti a vône, ale zato silne návyková. Medicína odhalila jej povzbudzujúci vplyv na náš organizmus, pričom tu platí staré zlaté pravidlo "všetko s mierou".


Robusta a arabika

Všeobecne medzi odbornou verejnosťou platí názor, že káva arabika je kvalitnejšia ako robusta. Pestovanie arabiky je náročnejšie, rastie v nadmorskej výške 900 – 2000m.n.m., vyžaduje veľa tepla a vlahy, žiadne mrazy. Robusta rastie v nadmorskej výške 200 – 600m.n.m., je odolnejšia voči škodcom a chorobám. Robusta dosahuje vyššie výnosy, ale jej zrná sú v porovnaní s arabikou menšie. Dokáže zhutniť nápoj, no vyznačuje sa vyššou trpkosťou a tiež vyšším obsahom kofeínu.


Mletie kávy

Popri pestovaní, zbere a spracovaní má veľký význam pre kvalitu kávy jej mletie. V gastronómii využívame profesionálne elektrické, motorom poháňané mlynčeky. Káva z kávovaru a prekvapkávaná káva si vyžaduje hrubšie zomletú kávu než prístroj na prípravu espressa. Dokonale zomletá káva na prípravu espressa je jemnejšia ako piesok.


Aká je dobrá káva?

Ako má chutiť dobrá káva? Niektoré značky sa vyznačujú výraznejšou kyslosťou, iné horkosťou, niektoré sú jemnejšie, niektoré výraznejšie. Každý uprednostňuje iné parametre. Rozhodne však platí, že kvalitná káva by mala byť vyvážená, výraznej chuti. Mnohí sa mylne domnievajú, že výrazná chuť sa rovná silná káva. „Silu“ káve dodáva kofeín, ktorý má len veľmi slabú, nevýraznú chuť. Naviac kofeín je látka, ktorá sa vo vode rozpína. Zjednodušene povedané: čím viac vody, tým viac kofeínu a tým silnejšia káva.
Kvalita kávy závisí aj od spôsobu jej prípravy. Ak už máme kvalitnú kávu, nemenej dôležitý je spôsob prípravy tohto nápoja. K tomu potrebujeme: kvalitný profesionálny kávovar, kávový mlynček, zmäkčovač vody na zabezpečenie kvality vody a ochranu kávovaru pred zanesením od minerálov, hrubostenný porcelán, aby čo najdlhšie udržal potrebnú teplotu nápoja. Všetky tieto prvky musia do seba zapadať, lebo dobrá káva nie je vôbec jednoduchá záležitosť.

Obnova hesla

Ak ste zabudli svoje prihlasovacie heslo, zadajte Váš registračný e-mail a bude Vám vygenerované nové heslo.

Košík

Produkt bol pridaný do košíka.

pokračovať v nákupe